Äta ute!
Matens (citronernas?) förlovade land
Pizza, pasta, pesto, parmesan – alla goda ting börjar på P. Och kommer naturligtvis från matkulturens förlovade land: Italien. Nåja, vi har ju ricotta, biscotti, risotto och mozzarella också. En uppsjö annat… vattnas det i munnen? Italiensk mat har i många familjer blivit vardagsmat, och tur är väl det! Men vill man uppleva den där känslan av att verkligen nästan vara i Italien, med inbillad sjunkande sol, cikador och saltdoft, då bör man besöka en italiensk restaurang och de proffs som jobbar där. De har ju till uppgift att skapa just den stämningen! Det blir något annat än snabbköpets pesto på makaronerna, så att säga. Till exempel finns https://www.ciaociaoiv.com/
och hundratals andra, bara en sökning på datorn bort.
I italien
Om du någon gång åker till Italien, se till att viga åtminstone en halv dag åt att gå på marknader och i matbutiker. Det är ju något särskilt med att göra det utomlands, gå i saluhall, och något alldeles särskilt med att göra det i Italien. Smaka en bit lufttorkad skinka och säga Grazie, packa platta persikor i en färgglad papperspåse. Kanske målar jag egentligen upp drömmen om ett land (som kanske inte finns, eller i varje fall bara finns till viss del). Som om jag önskade att Italien stannat upp i ett romantikens 1950-tal, med rödvita dukar och rödvin på flaska. Sanningen är väl att människor stirrar i sin telefon vid matbordet lika mycket där som överallt annars i världen. Men man kan väl få fantisera och drömma? Och när passar det bättre, än en mörk kväll i vintersverige, att i tanken ge sig av till detta ständigt ljumma medelhavsland? Förslagsvis vid en stärkt duk på en av Sveriges alla italienska restauranger. Vattenhål i vardagen, som det ju är att gå ut och äta. Man orkar lite till.