PFAS: En osynlig miljö- och hälsoutmaning

06 februari 2025
Maja Bergman Lindberg

editorial

PFAS, eller per- och polyfluorerade alkylsubstanser, är syntetiska kemikalier som har blivit ett allt mer omtalat ämne på senare år. Dessa ämnen används i ett brett spektrum av konsumentprodukter för sina vatten-, fett- och smutsavvisande egenskaper och har en förmåga att motstå nedbrytning, vilket gör dem nästan permanenta i vår miljö. I takt med att vår förståelse för dessa kemikalier och dess långsiktiga effekter växer, höjs också alarmerande varningsflaggor för deras potentiella hälso- och miljökonsekvenser.

Vad är PFAS och varför är det oroande?

PFAS är en stor grupp av industriellt tillverkade kemikalier, där perfluoroktansulfonat (PFOS) och perfluoroktansyra (PFOA) är de mest kända varianterna. Denna komplexa kemikaliegrupp karaktäriseras av sin motståndskraft mot både vatten och olja, vilket gör dem användbara i produkter som stekpannor med non-stick-yta, vattenavvisande kläder och brandsläckningsskum.

Men varför är dessa ämnen så oroande? Först och främst bryts PFAS inte ner naturligt i miljön och benämns ofta som ”evighetskemikalier”. De kan spridas över stora geografiska avstånd via luft och vatten. Konsekvenserna av detta är att dessa kemikalier kan detekteras även i avlägsna områden i Arktis och i djurlivet där, såsom isbjörnar.

När det gäller människor, har forskning indikerat att långvarig exponering för PFAS kan vara skadligt. Dessa kemikalier har kopplats till en rad hälsoproblem, inklusive leverenzymförändringar, störd hormonbalans och ökade kolesterolnivåer. Det finns även studier som antyder en möjlig koppling till vissa cancerformer och reproduktiva problem.

Pfas

PFAS i vårt dricksvatten: En tyst risk

En av de mest alarmerande aspekterna av PFAS är dess närvaro i dricksvatten, vilket utgör en direkt risk för folkhälsan. Dessa kemikalier har en tendens att ackumuleras i vattentäkter nära industrier som använder dem, såväl som områden där brandsläckningsskum har använts. Detta leder till att människor ovetandes kan exponeras genom sitt dricksvatten, vilket gör det avgörande att övervaka och analysera vattenkvaliteten.

Ett kontinuerligt övervakningsprogram är därför kritiskt för att säkerställa att PFAS-halter i dricksvattnet inte överstiger säkerhetsgränser som satts av myndigheter. I Sverige har Livsmedelsverket beslutat om nya gränsvärden för att säkerställa detta, vilka börjar gälla från år 2026.

Vad kan vi göra för att minska vår exponering?

Med tanke på de potentiella hälsoriskerna är det viktigt för individer och samhället att ta steg för att minska PFAS-exponeringen. Några praktiska råd för att skydda sig själv och sin familj inkluderar att:

  • Välja produkter utan PFAS: Många köksartiklar och klädesplagg är nu tillgängliga utan dessa kemikalier. Att medvetet välja alternativ för non-stick stekpannor och vattenavvisande kläder kan göra stor skillnad.
  • Dricka rent vatten: Om man bor i ett område med känd förorening, kan filter designade för att effektivt avlägsna PFAS från dricksvattnet vara ett alternativ.
  • Följ uppdateringar: Håll dig informerad om potentiella nya regleringar och forskning angående PFAS för att förstå hur de påverkar hälsa och miljö kunskap.

För den som vill göra mer djupgående analyser och säkerställa att sin levnadsmiljö är fri från PFAS och andra skadliga ämnen, erbjuder AK Lab omfattande laboratorietjänster. Deras expertis och ackreditering gör dem till ett pålitligt val för den som vill ta kontroll över sin miljö och hälsa. Uppföljning med professionella analyser kan vara avgörande för att få en klar bild av vilken påverkan dessa kemikalier har, samt för vägledning i hur man bäst skyddar sig själv och sina närstående.

Fler nyheter