Psykologen – En hjälpande hand

11 november 2019
admin

Många lever med psykisk ohälsa i tystnad. Det som ser ut som ett leende kan vara en fasad för att skydda och ge sken av att allt är bra. Psykologen kan vara en hjälpande hand på vägen till välmående. En slags doktor för sinnet. Hen kan hjälpa oss att förstå varför vi mår som vi gör och hur det kan förändras. Många tycker att det är skönt att få prata öppet med någon utomstående. Psykologen jobbar med att behandla många olika psykiska problem. Några exempel är depression, social ångest, generaliserad oro, utmattning, tvångstankar och fobier. 

 

 

Två vanliga behandlingsmetoder

 

Det finns flera olika metoder för att behandla psykisk ohälsa. En av de vanligaste och mest välbeprövade metoderna är kognitiv beteendeterapi (KBT). Den används främst när det kommer till exempelvis depression, social fobi och ångest. Här fokuserar man inte på vad som orsakat problemen, utan försöker snarare ändra det tankemönster och det beteende som orsakar den psykiska ohälsan just nu. En annan vanlig metod är psykodynamisk psykoterapi (PDT). Inom PDT fokuserar man ofta på omedvetna och bortträngda känslor. Till skillnad från KBT fokuserar man här på patientens uppväxt för att reda ut grunden till den psykiska ohälsan.

 

Om du vill söka hjälp

 

Det kan vara svårt och läskigt att prata om sina känslor och visa sina svagheter. Därför är det viktigt att komma ihåg att alla känslor är befogade. Det är psykologens jobb att få dig att känna dig trygg. Hen har även tystnadsplikt, det vill säga det du säger hos psykologen stannar mellan er två. Ett tips om det känns tungt är att ta hjälp av en närstående som kan hjälpa dig att ta det första steget. Det är även viktigt att ta reda på att den du söker hjälp hos är legitimerad psykolog. En legitimerad Psykolog i malmö är Psykolog Gardar Viborg AB. 

Fler nyheter