Design och formgivning som hantverk

07 oktober 2019
admin

Design är lite av ett modeord och är nästan synonymt med formgivning. Design förknippas med lite mer exklusivitet. De flesta produkter som faller inom ramen av design har skapats med omsorg. Det är inte lätt att etablera sig som designer oavsett inriktning. När det kommer till sport och fritid finns det idag allt mer designprylar att välja mellan. Det gäller inte minst för yogaprodukter. Yoga handlar om balans och hållbarhet och därför strävar man också efter att designa hållbara tyger och andra varor. Design, formgivning, och hantverk går alltså hand i hand.

 

 

Vad krävs för att bli designer?

 

För att bli designer som arbetar med mode och textil krävs både kunskap och talang. En del vet redan om sitt speciella intresse när det är dags att välja gymnasieprogram. Det flesta väljer att gå ett hantverksprogram eller estetiskt program. Det gäller att förstå sig på mönsterkonstruktion och sömnad samt formgivning. Det krävs att ha ett öga för färg och form samt hålla sig uppdaterad om vad som händer i branschen. Det råder hård konkurrens på arbetsmarknaden så det gäller att vara beredd att jobba hårt och ha en stark vilja att lyckas.

 

Design för framtiden

 

Idag är det viktigt att tänka hållbart. Det råder ett stort miljöfokus och det är uppmärksammat vilken miljöpåverkan exempelvis tygindustrin har. Därför kommer det att bli allt vanligare att kunna jobba med återvunnet material. Det kräver nya kunskaper och en vilja att lära sig något nytt. Många företag idag arbetar aktivt för att ställa om sig. Du som konsument kan också ställa krav och välja att handla från företag som arbetar med hållbarhet. Dessutom är det bra att satsa på kvalitetsprodukter då de har en längre hållbarhet. Sen går det inte att komma ifrån att bra kvalitet är skönare. Nästa gång du ska handla så kolla runt efter hållbar design.

Fler nyheter