Godartad prostataförstoring drabbar många

05 mars 2021
william eriksson

Män som drabbas av godartad prostataförstoring får ofta gå upp och kissa mitt i natten och det är störande, både för omgivningen och för den egna nattsömnen. Dessutom får de ständiga urinträngningar under dagen, så de tvingas leta efter en toalett, och då är det bråttom. Känner du igen dig i detta finns det hjälp du kan få. 

 

När livet blir inskränkt

Vill man spela golf, gå på teater och delta i vanligt umgängesliv, känns det oroande att man när som helst behöver rusa iväg till toaletten. Det är ofta vid helt olämpliga tillfällen som trängningarna kommer. Risken är att man helt enkelt stannar hemma och avstår från det där roliga med resor och älgjakt, fotbollsmatcher och travbesök. 

De som söker för dessa besvär är män, ofta över sextio år, för då kan prostatan börja växa. Har du det så, ska du kontakta en läkare som kan kolla upp dig och vid behov skicka dig till en urolog för riktig behandling.

 

 

En relativt enkel behandling

När du först söker för dina trängningsproblem på vårdcentralen undersöker de prostatakörteln, och du får förstås lämna urinprov och blodprov och berätta om din hälsa och livsstil och eventuella mediciner, så att doktorn kan utesluta att dina besvär beror på någon sjukdom. Man kollar njurar och PSA-värde, så doktorn gör alltså en grundlig bedömning, och därefter får du remiss till en specialistläkare, en urolog.

Även hos urologen sker undersökning och provtagning för att konstatera att det är just förstorad prostata du lider av. Det finns många behandlingar som kan hjälpa dig, och en av de mest populära är en slags värmebehandling som tar bort den del av prostatan som är förstorad. Fördelen är att du inte behöver sövas, utan du kan lämna sjukhuset samma dag och slipper vara inlagd. Prata med din doktor snarast, så får du mer information.

Fler nyheter