Tandreglering för barn och vuxna

16 juni 2021
jonas_olsson

Alla människor borde vara stolta över sina leenden. Men tyvärr finns det de som skäms för sina tänder och som helst undviker att le, fast att det är charmigt med sneda tänder. Andra döljer leendet med handen eller drar på smilbanden med stängd mun. Att reglera sina tänder av estetiska skäl är en lika viktig anledning som av medicinska, särskilt om det påverkar självkänslan.

Både barn och vuxna kan ha tandställning. För barn är den vanligaste orsaken till tandställning någon form av bettfel. Ett bettfel kan göra det svårt att bita eftersom tänderna i de båda käkarna inte möts som de ska. Ibland biter man så fel att det till och med uppstår sår i gommen. Har man ett överbett är det också lätt hänt att man skadar tänderna då man sportar, eftersom överkäkens framtänder står ut en aning. 

 

Olika tandställningar

Idag finns det flera olika tandställningar att välja mellan för den som vill reglera sina tänder. Den klassiska rälsen är fortfarande vanligt förekommande, men det finns även osynlig tandställning som i stället fästs på insidan av tänderna. Det blir också allt mer vanligare med invisalign tandställning, vilken är avtagbar och består av genomskinliga plastskenor som i stort sätt inte syns alls. Fördelen med en tandställning som går att ta ut är att det blir mycket lättare att rengöra tänderna. Man kan även vid speciella tillfällen som exempelvis en fin middag eller fest, välja att ta ut tandställningen.

Är man intresserad av att reglera sina tänder eller bara har frågor om det, ska man vända sig till en tandvårdsklinik som är specialiserad på tandreglering och ortodonti; http://www.letandreglering.se/Vid en första konsultation undersöks både tänder och käkar, och man gör även en avgjutning av bettet. Därefter får man olika förslag på behandlingsmetoder och man får även veta hur lång tid en behandling tar.

Fler nyheter